Byli jsme v muzeu
V pátek 14.3. jsme se účastnili semináře Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování. Akce probíhala v zemědělském muzeu Ostrava, které se nachází v Dolní oblasti Vítkovice.
Měli jsme tu možnost prezentovat lokální výrobky. Připravili jsem catering, oběd a ochutnávky.
Z našeho hovězího masa byl vynikající hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Z našich dýní jsme připravili polévku. Jako hlavní chod byl hovězí závitky, příloha byly Chlebovické brambory na šťouchačku. Zelné saláty byly Zeliiičko.
Nezapomněli jsme ani na ty, kteří masu moc neholdují. Nudle s mákem a tvarohem byli společným dílem produktů Radima Nováčka (mák), Fajná pasta se zajistila nudle, tvaroh byl z mlékárny od Macurů a farmy Menšík.
Sladké pamlsky byly zastoupeny jablečným štrůdlem ( Farma ve vsi), makovým závinem (Radim Nováček), o medové řezy zajistil Med z Povětroní.
Na správném stole nesmí chybět ani chléb. A od koho jiného než od AlterNativa Bakery.
Dále zde byly dobroty: kvalitní sýry od Menšíků a Macurů, hovězí výrobky z Farmy Halata, zelí od Zellíčka, bylinkové čaje z farmy od Víchů,
O přestávce jsme vařili výbornou kávu od Kafe Vřes všem účastníkům kulatého stolu, kde se probíraly možnosti uplatnění lokálních potravin do školních jídelen, nemocnic a podobných zařízení.
Hledáme společnou cestu, jak propojit zemědělce, drobné výrobce a dostat kvalitní potraviny do stravovacích zařízení.